torsdag 7 april 2016

Länkar till intressanta dokumentärer om kristen historia (Youtube)


För att ta reda på om Romerska kyrkan är kristen kan det vara bra att se vad historien säger om saken. Här är länkar till tre dokumentärer.

Spöklik film som visar hur antikens hela palett av gudar och hedniska symboler nu återfinns i Romersk Katolska Kyrkan. Kom ut ur henne mitt folk, säger Gud (Upp 18:4)
https://www.youtube.com/watch?v=XxfmedgtKpk

Francis Schaeffer var en kristen apologet och pastor (död 1984) som intresserade sig för att kärleksfullt kontrastera Bibeln och sann kristen tro till nutidens tankegångar om ett lustfyllt och problemfritt liv utan Gud. 

Filmen How shall we then live? handlar om europeisk och kristen historia, om Romarrikets filosofi och hur kristen tro svarar på frågor filosoferna inte tillfredsställande kan eller kunde svara på.

Francis Schaeffer: How shall we then live? (Film i 9 delar)
https://www.youtube.com/watch?v=Z0Hr0RLHxnI&list=PL966B5BE4DC18D06C

Bibelhistoria

Det produceras hela tiden tveksamma översättningar av Bibeln som sår ogräs i kristen tro. Här är en film som visar hur människor manipulerar med bibeltexterna för att tjäna pengar, skapa sig karriärer och ta ifrån de troendes deras säkerhet på att Guds ord är hans. Ogräset syns inte förrän man börjar studera vetet närmare. Guds ord är sant i detaljerna. Inte bara i det stora hela. Det här handlar inte om en viss översättning mot alla andra översättningar, utan om en texttradition av manuskript som håller för närgången läsning (Bysantinsk) och en som inte håller måttet (Egyptisk). 

Skrevs Bibeln på latin?

Faktumet att kristna i Europa tvingades höra Bibeln på latin under 1000 år, och knappast förstå vad som sas - och att troende mördades när de ville läsa eller översätta Bibeln - visar att kyrkan inte hade rent mjöl i påsen. Ville Gud att troende inte skulle förstå vad han säger? Och att scharlakansfärgade präster skulle förlåta deras synder - och ibland ta änkors landegendomar som pant för att befria släktingar från skärselden?

Tares among the wheat documentary
https://www.youtube.com/watch?v=-aiHcghIdjM



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar