torsdag 14 april 2016

Var Jesus en profet i Islam? (David Wood och Shabir Ally debatt)


Jesus i Islam 

Muslimer tror (ska tro) efter vad Koranen säger att Jesus (Isa):

1 är bara en profet, om än en stor sådan (Muhammed Guds siste profet)
2 Att han är muslim
3 Att han inte är Gud, eller Guds son (Gud har ingen son)
4 Att han inte dog på ett kors (bara såg så ut)
5 Att han inte dog överhuvudtaget, inte låg i graven och senare uppstod
6 Att han togs upp till himlen direkt (rycktes upp som Enok, Elisha mfl) 
7 Att han ska komma tillbaka på domens dag och förklara att Kristendomen är falsk

Islam förnekar alltså evangeliet om Jesus Kristus på varje punkt. 

Däremot säger Koranen att Jesus är Guds ord, att han har Guds ande, lever evigt, inkarnerades och föddes av Maria (Katolskt inflytande).

Muslimer ska älska Isa och uppmanas läsa både Torah (Taurat) och Evangeliet (Injil), för Allah och Muhammed säger så. Men de anser att Bibeln har blivit ändrad och är en korrupt text som man inte kan tro på. Så fort Bibeln säger något som Koranen säger mot är det Bibeln som blivit ändrad, tror man.

Jag gillar inte debattformen i sig (kan man vinna i religion?), men debatter kan vara informativa och lära en saker om vad andra tror på. Både David Wood (kristen expert på Islam) och Shabir Ally (muslimsk apologet) är duktiga talare. Och man kan se hur kristen tro och Islam inte drar jämt. De motsäger varandra från grunden. 

Muslimer har en vana att säga Peace be upon him (PBUH) så fort de nämner Muhammeds namn, vilket är lite lustigt eftersom de inte verkar vara övertygade om att Muhammed idag vilar i frid.

Jesus säger: Min frid (shalom) ger jag er, inte den frid som världen ger (Joh 14:27). I världen ska ni ha lidande (tribulation), men var vid gott mod: Jag har övervunnit världen (Joh 16:33).

Gud överbevisar människor om att han är vägen, sanningen och livet (Jesu ord i Joh 14:6). Det är evangeliets kraft som gör en muslim till troende på Messias Jesus. Inte mänsklig övertygelseförmåga.

David Wood debatt Jesus i Islam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar