lördag 2 april 2016

Dopet - efter man fått tron. Markus 16:15-20 (Charles Lawson)


Barn som döps till kristen tro i kyrkan vid ca 1 års ålder vet inte vem Jesus är. De tror inte mer på Jesus än på Max lampa elller Bamse. Så hur kan de bli kristna med en levande tro genom dopceremonin, om de inte är medvetna om många saker än? 

Bibeln säger det finns ett dop och en Herre och en tro (Efesierbrevet 4:5). Men kyrkorna anser att det finns minst 4-5 olika kristna dop. Många har diskussionerna blivit i kyrkohistorien om vad dopet i kristen tro är. Varför ska det vara så svårt att förstå vad dop är för något? 

Den som tror och döps ska bli frälst 

Sista sidan av Markus evangeliet (kap 16:9-20) saknas i Alexandrinska Codex Sinaiticus, en grundtext forskningen älskar idag. Därför saknas också en viktig bit av evangeliet i nya översättningar. Även Apostlagärningarna 8:37, som talar om att man kan döpas sedan man har fått tro på Jesus saknas. Dessa två verser säger att man kan bli döpt när man verkligen tror att Jesus Kristus är Guds Son.

Läser du en Bibel som innehåller dessa två verser behövs bara en till vers för att slå fast att man döps EFTER man fått tro på Jesus. Inte INNAN man fått tron - som vissa kyrkor gör.

Petrus skriver om dopet i sitt första brev och liknar det med Noas ark över floden. Det var inte vattnet som räddade Noa och hans familj. Inte heller är det nu vattnet i dopet som räddar människor från deras synder. Det är TRON på Jesus som räddar en människa från synd och sedan helvetet. När man tror kan man bli döpt - som ett sätt att visa att man fått ett nytt liv med Kristus inför människor. Det är en härlig stund att få avgöra sig för Herren! Ett nytt liv har kommit och man kan se framåt mot relationen med honom. Och i dopet låta det gamla livet begravas med honom. 

1 Peter 3:20 Which sometime were disobedient, when once the longsuffering of God waited in the days of Noah, while the ark was a preparing, wherein few, that is, eight souls were saved by water.

21 The like figure whereunto even baptism doth also now save us (not the putting away of the filth of the flesh, but the answer of a good conscience toward God,) by the resurrection of Jesus Christ. KJV


Charles Lawson: Truth about Mark 16:15-20
https://www.youtube.com/watch?v=NRIMrrEglnU


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar